Els esdeveniments dels últims anys i dècades són un testimoni de la creixent ampliació dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, persones transgènere i intersexuals (LGBTI) a Europa. Sens dubte, Europa ha pres la iniciativa en el camp LGBTI, i l’estat dels drets d’aquest col·lectiu al nostre continent és molt millor que en altres parts del món, sobretot si tenim en compte projectes de llei contra l’homosexualitat, recentment aprovades a Uganda i Rússia. No obstant això, això no vol dir que tot està fet. On trobem que es poden millorar els drets LGBTI a Europa?

Lleis contra la discriminació de l’homosexualitat

Mentre que en la majoria dels països europeus existeixen lleis que prohibeixen totes o algunes discriminacions als homosexuals, en alguns estats no hi ha una regulació específica. Aquesta és la situació dels països d’Europa de l’Est (excepte Geòrgia), Liechtenstein, Macedònia, Mònaco, San Marino i Turquia.

Reconeixement de gènere

Hi ha 16 països a Europa on les persones transgènere són negats a tenir el seu gènere o nom legalment reconeguts, i 24 països requereixen l’esterilització com a requisit abans de procedir a canviar legalment el seu gènere. A més, l’Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) va informar que el 46% dels transexuals havia patit assetjament durant l’any 2012.

Desigualtat de tracte, discriminació
i crims d’odi

Algunes vegades a causa de la protecció desigual, altres per ambigüitat legal, però el fet és que les situacions de discriminació es poden trobar a tot Europa. Per exemple, una parella no pot ser beneficiari de l’assegurança de salut de la seva parella en un gran nombre de països. Però no només existeix desigualtat, sinó també discriminació a la feina i bullying a l’escola.

Tothom hauria de sentir-se lliure per ser un mateix a casa, a la feina, a l’escola i en públic – però clarament, les persones LGBT sovint no poden.
FRA - Agencia Europea de Derechos Fundamentales

D’altra banda, el 19% dels enquestats se senten discriminats en el treball i, el que és pitjor, un 26% de les persones que van participar en l’enquesta de la FRA havia estat atacada o amenaçada amb violència.

Adopcions i matrimoni

En un bon nombre de països no es permet les adopcions per part de parelles del mateix sexe. En alguns països europeus s’han introduït restriccions; per exemple, a Alemanya només són possibles les adopcions dels fills de la parella; o Croàcia, on només de forma individual les persones homosexuals poden adoptar. I fins i tot en aquells estats on es permeten les adopcions per part de persones del mateix sexe, els pares i mares homosexuals poden patir restriccions imposades pel país d’origen de l’infant.

Actualment nou estats europeus permeten el matrimoni entre persones del mateix sexe, però més de la meitat dels països europeus encara ni tan sols reconeixen les relacions homosexuals (parella de fet).

Sol·licitants d’asil LGBTI

Finalment, però no menys important, no va ser fins el 2013 quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (CJEU) va sentenciar que els sol·licitants extracomunitaris d’asil LGBTI legalment no poden ser rebutjats. No obstant això, com que no hi ha estàndards europeus mínims les reclamacions dels refugiats es troben en mans de les autoritats nacionals.

En conclusió, el camí de la millora dels drets de les persones LGBTI no ha acabat i no hi ha una legislació similar a tots els països europeus, tot i que hi ha hagut algun avanç en la millora del tema en les últimes dècades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada