Hem traduït per a vosaltres la Revisió Anual 2014 per a Espanya de ILGA, coordinadora mundial d’organitzacions locals i nacionals LGBTI, sobre la persecució, reconeixement i estat de la protecció de les persones LGBTI (veure mapa més gran).

Revisió Anual 2014 Espanya
per ILGA-Europe

Malgrat els avenços en favor dels drets de les persones LGBTI en els últims anys, el nou govern de centre dreta, incloent alguns ministres individuals i l’alcaldessa de Madrid, han demostrat interès a respondre a les preocupacions dels votants conservadors. La crisi econòmica ha estat un pretext per reduir el finançament a organitzacions no governamentals clau, i una reforma del sistema de salut també va aparèixer per bloquejar els tractaments de fertilitat finançats amb fons públics a les dones solteres i lesbianes.

Discursos motivats per prejudicis

A l’agost, el lloc web Religion Digital va entrevistar al rabí de Madrid Moshe Bendahan, qui va ser citat dient que “L’homosexualitat és una desviació de la naturalesa […] una tendència antinatural i un pecat.” Ell va afegir que permetre “matrimonis gais seria una monstruositat”. Una portaveu de la comunitat jueva va dir que havia estat malinterpretat, però el lloc web va publicar una declaració que referma l’autenticitat de la cita.

Violència motivada per prejudicis

Dos assalts es van produir en el context del “Projecte Pilla-Pilla”, una emulació del moviment rus de tipus milícia “Occupy pedofília”, els membres atrapaven, humiliaven i torturaven homes gais abans de compartir aquests actes filmats en línia. Els autors van ser detinguts al desembre, i els atacs es van aturar.

Recollida de dades

6.388 enquestats a Espanya van participar en el primer estudi europeu d’experiències de discriminació de les persones LGBT, organitzat per l’Agència Europea de Drets Fonamentals. El 38% dels enquestats es va sentir discriminat o assetjat per la seva orientació sexual l’any anterior a l’enquesta (mitjana de la UE: 47%; més baix: 30% (PPaïsos Baixos); més alt: 61% (Lituània)). El 17% es va sentir discriminat a la feina o en la recerca de feina a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere (20% mitjana de la UE). I el 27% es va sentir discriminat en la compra de béns o accedir a serveis, salut, serveis socials, o d’habitatge (mitjana de la UE 32%).

13.111 homes que tenen sexe amb homes a Espanya van participar en l’enquesta d’internet finançada per la UE “homes europeus que tenen sexe amb homes” (European Men Who Have Sex with Men). Els resultats publicats aquest any van mostrar que el 40% dels enquestats dels homosexuals i el 45% dels enquestats bisexuals havien patit violència o intimidació durant l’any de l’enquesta.

Educació

L’ONG FELGTB va informar que al novembre, el Parlament nacional va aprovar una nova llei d’educació, eliminant totes les mencions de diversitat sexual de la versió anterior de la llei. L’ONG també va informar que les classes d’educació ciutadana -on es discutien temes de diversitat- van ser eliminades.

Al desembre, la Junta d’Andalusia va iniciar un procediment contra un institut públic que suposadament havia expulsat una noia transsexual a causa de la seva identitat de gènere.

Família

Al juliol, el Consell Interterritorial de Salut (compost pel govern central, que finança l’assistència sanitària, i les autoritats sanitàries de cada comunitat autònoma, que proporcionen assistència sanitària) van reformar les normes d’accés als tractaments de fertilitat en el sistema sanitari públic. Les noves regles defineixen l’esterilitat com “el fracàs per aconseguir l’embaràs durant 12 mesos de relacions sexuals amb coit vaginal i sense utilitzar mètodes anticonceptius”. Si bé el Ministeri de Salut central va insistir que això no exclouria les dones solteres o lesbianes, la definició sembla exigir relacions sexuals vaginals, excloent-les de facto. Les dones que queden fora d’aquesta definició hauran de finançar el seu propi tractament (aproximadament 1.000 euros per a les inseminacions artificials en el sector privat, i 7.500 € de mitjana per a l’esterilització in vitro). Un límit d’edat també es va fixar, en 40 per a les dones i 55 per als homes que desitjaven accedir al tractament finançat amb fons públics.

Salut

Al desembre, la Coordinadora LGBT a Catalunya (establerta el 1986) que proporcionava una línia d’ajuda per a la salut LGBT es va veure obligada a tancar a causa de les retallades en el finançament públic.

Reconeixement legal de gènere

Dues organitzacions de transsexuals a la regió d’Andalusia es van queixar al novembre que les converses amb els polítics locals s’havien estancat per una llei promesa per aplicar disposicions nacionals sobre el reconeixement legal de gènere a la regió. Després de les protestes fortes dels activistes, l’administració regional es va comprometre que la llei arribaria més endavant.

Participació en la vida pública, cultural i política

La diputada Ángeles Álvarez (Partit Socialista) va sortir com a dona lesbiana a l’abril.

El municipi de Barcelona va honrar la memòria d’una dona trans assassinada en un parc per simpatitzants nazis el 1991. Les autoritats de la ciutat van canviar el nom del camí del parc de la Ciutadella, on va ser assassinada ‘Sònia la Transsexual’, i va descobrir una placa commemorativa a l’octubre. En aquesta ocasió, el Parlament regional va aprovar una moció contra l’homo i transfòbia.

Policia i forces de l’ordre

Al novembre, l’administració de l’alcaldessa de Madrid Ana Botella (Partit Popular) va multar als organitzadors de l’Orgull de Madrid amb gairebé 160.000 euros pel soroll excessiu durant les festivitats d’aquest any, on es van reunir 1,5 milions d’assistents segons els organitzadors. Van lamentar el canvi d’actitud de l’alcaldia, i van dir que l’alcaldessa havia estat cada vegada menys cooperativa. La multa contrasta fortament amb les dictades en anys anteriors (35.000-50.000 euros), i que sempre s’havien reduït. Els organitzadors van apel·lar contra la multa, argumentant que podria posar en perill l’existència de l’Orgull. L’apel·lació pot trigar més d’un any per ser examinada. Mentrestant, els representants de l’orgull van tractar en va de trobar-se amb l’alcaldessa.

Opinió pública

En un estudi mundial publicat per Pew Research al juny, Espanya apareixia com el país amb més acceptació de l’homosexualitat a tot el món, amb un 88% dels enquestats d’acord amb “l’homosexualitat ha de ser acceptada” (enfront del 82% per la mateixa enquesta el 2007).

Seguretat social i protecció social

En una sentència del febrer (núm 41/2013), el Tribunal Constitucional va establir que el requisit d ‘”haver tingut fills en comú” amb la finalitat de proporcionar una pensió de viduïtat segons la Llei 40/2007 de protecció social posa a les parelles del mateix sexe en desavantatge, i ha eliminat aquest requisit.

Copyright

CC BY-NC-ND 3.0. ILGA-Europe Annual Review 2014.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada