L’homosexualitat

L’ homosexualitat és l’orientació (del desig) sexual per les persones del mateix sexe, i això inclou l’atracció emocional, romàntica i/o sexual. També es pot referir al sentit de pertinença a una comunitat de persones que comparteixen la mateixa atracció. Les persones lesbianes i gais es troben en diverses cultures i nacions de tot el món i per tant no són exclusives de cap cultura.

Tradicionalment les persones homosexuals i bisexuals han viscut sota l’estigma de ser considerats malalts mentals. No va ser fins el 1975 quan l’Associació Americana de Psicologia va eliminar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals i va demanar als psicòlegs que s’eliminés tal estigma. El prejudici i la discrminació amb regularitat tenen efectes psicològics negatius i a Psicocloud us volem donar informació i donar ajuda per a entendre millor la vostra orientació sexual i disminuir l’impacte dels prejudicis i la discriminiació d’aquells gais, lesbianes i bisexuals que la pateixen.

Llegeix la guia: Comprensió de l’orientació sexual i l'homosexualitat

No és una malaltia mental

L’homosexualitat i la bisexualitat no són malalties mentals i les investigacions dutes a terme demostren que no hi ha cap associació entre aquestes orientacions sexuals i la psicopatologia. L’heterosexualitat, la bisexualitat i l’homosexualitat són comportaments normals en la sexualitat humana i estan documentats en diferents cultures i èpoques.

Causes

N o hi ha consens sobre les raons que duen a tenir una orientació sexual o una altra. Els factors podrien ser genètics, hormonals, de desenvolupament, social o d’influències culturals, ja sigui un d’ells o un combinació. Sabem, però, que la manifestació d’aquestes atraccions solen aparèixer a la infància mitjana i l’adolescència primerenca.

Posteriorment cada persona s’identificarà amb una orientació sexual concreta en moments diferents, ja que no tots vivim les mateixes experiències. Algunes persones tenen relacions sexuals abans d’identificar-se amb una orientació sexual i en d’altres, en canvi, es sentiran identificats amb una orientació abans de mantenir relacions. Tot i això els prejudicis i la discriminació fan que sigui difícil per a moltes persones acceptar la seva identitat d’orientació sexual.

Prejudicis i discriminació

C ada cop més l’opinió pública s’oposa a la discriminació per raons d’orientació sexual. Els prejudicis i la discriminació amb regularitat tenen efectes psicològics negatius en les persones i també tenen un impacte social.

A nivell social es reflecteix en els estereotips sobre les persones lesbianes, gais i bisexuals. Els estereotips, tot i no estar recolzats per proves, són utilitzats per justificar la desigualtat de tracte i limitar, per exemple, les oportunitats de treball, la paternitat i maternitat, i el reconeixement de la relació.

A nivell personal l’estigma, la discriminació i la violència són fonts d’estrès per les persones. La importància del suport social és crucial, tot i que a vegades per por o per actituds antihomosexuals pot dificultar trobar aquest suport.

Es recomana la teràpia reparativa o de conversió?

N o hi ha cap estudi científic que demostri ni la seguretat ni l’efectivitat de les anomenades teràpies reparatives o de conversió per a canviar l’orientació sexual dels homosexuals. La promoció d’aquestes teràpies reforcen els estereotips i contribueixen especialment a estigmatitzar les persones lesbianes, gais i bisexuals que creixen en ambients més conservadors.

Una resposta adequada d’un terapeuta que tracta una persona preocupada per les seves atraccions homosexuals és ajudant-la activament davant els prejudicis socials encontra l’homosexualitat, resoldre els problemes associats, resoldre conflictes interns i promocionar una vida feliç i satisfactòria.

Per què és important “sortir de l’armari”?

Sortir de l’armari” és una frase que s’utilitza quan una persona homosexual té: autoconsciència de la seva atracció per persones del mateix sexe; parla de la seva orientació a una o diverses persones sobre la seva atracció; parla obertament de les seves atraccions de forma generalitzada; o quan se sent identificat amb la comunitat lesbiana, gai i bisexual.

El dubte a sortir de l’armari sol ser generalitzat a causa de la por d’enfrontar-se amb els prejudicis i la discriminació, cosa que duu a que alguna gent mantingui la seva identitat en secret.

Fer-ho és un pas psicològic important per a les persones homosexuals i les investigacions han desmotrat que sentir-se bé amb l’orientació sexual pròpia i la integració d’aquesta en la vida personal fomenta un major benestar i salut mental. El suport social és crucial per a la salut mental i el benestar psicològic. Per tant, no és d’estranyar que les lesbianes i els gais que senten que han d’ocultar la seva orientació sexual presentin problemes de salut mental de forma més freqüent que els homosexuals que són més oberts.